Tsjerkepaed

Als het mogelijk is doen wij weer mee aan Tjerkepaed. De kerk is dan geopend om te bezichtigen. Ook de kerken van de omliggende dorpen Schaard, Schettens en Longerhouw zijn open. De data zijn: 10 juni, 21 augustus en 11 september

RESTAURATIE ORGEL

Het orgel van de kerk in Wons heeft de afgelopen periode groot onderhoud gehad. Dit is uitgevoerd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden.

Het orgel dateert uit 1891 en is gebouwd door de orgelbouwers Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het is een mechanisch sleepladenorgel. Dezelfde firma heeft het in 1962 gerestaureerd. Ze vervingen de Bourdon 16’ Discant door een Terts 1 3/5 en de Melophone 8’ door een Quint 2 2/3’. De C-B van de Viola di Gamba 8’ van het bovenwerk zijn gecombineerd met die van de Roerfluit 8’. Het instrument heeft een evenredig zwevende stemming en een aangehangen pedaal.

Gelukkig is het nog mogelijk om ondersteuning van fondsen en susidie te verkrijgen om oude orgels in stand te houden. De stichting Kerk Wons is ondersteund door

De Meindersma-Sybenga Stiching
Het Orgelfonds Mooy (Anton J.C. Mooy, organist Joriskerk Amersfoort, 1917-1941)
De Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
en door bijdragen van dorpsgenoten in het verjaardagsbusje tbv het orgelfonds.

Allen hartelijk dank!